Tendintele anului 2021 pentru industria A/V



Daca acest an ne-a invatat ceva, este faptul ca este dificil sa prezici viitorul unei industrii, tinand cont ca 2020 a fost o rasturnare de situatie imposibil de anticipat. Dar, ritmul schimbarilor din precedentul an, a dus la aparitia unor noi practici care ofera oportunitati pentru industria Audio/Video intr-o lume post-pandemica.

Chiar daca majoritatea segmentelor s-au chinuit, datorita impactului COVID si modul de lucru traditional s-a oprit abrupt, cateva tehnologii au venit in ajutor. Inca de la inceput, acestea le-au permis angajatilor din corporatii, profesorilor si studentilor sa colaboreze virtual, intr-o maniera destul de convenienta, dar incomfortabila din cauza gradului de noutate. Pe parcurs, acestia au inceput sa se obisnuiasca cu alternarea intre uneltele Audio, Video si IT, iar asta a dus la dezvoltarea lor dincolo de niste simple echipamente de urgenta, catre noi tendinte si produse inovatoare.

Un nor de incertitudine inca se abate asupra lumii, iar modul in care vor arata interactiunile sau spatiul de munca din acest an este inca incetosat. In urma, unor cercetari asupra perspectivelor specialistilor din industria A/V, speram sa cream cu acest articol o urma de structura si standardizare pentru tendintele din 2021.

Munca exclusiv de la distanta, nu este viabila

In ultimele 8-9 luni, s-a discutat intens despre serviciul desfasurat de acasa si daca acesta va deveni noua norma. Dar atractivitatea acestuia se estompeaza si nu va deveni o tendinta care va continua, conform AV Magazine. Steelcase, a publicat un articol in detaliu , in care pus in evidenta conceptiile gresite legate de acest model, precum: este mai ieftin pentru o companie, productivitatea e crescuta sau faptul ca angajatii au un echilibru mai bun intre viata personala si profesionala. Intr-un interviu recent , CEO-ul Google, Sundar Pichai a adresat exact aceeasi problema cand a pus la indoiala productivitatea si creativitatea unor echipe virtuale care nu s-au intalnit niciodata fizic.

In lumina acestor observatii, se pare ca exista un consens global catre un model de munca hibrid, in care angajatii vor lucra cateva zile (probabil 2-3) la birou, si restul de acasa. Industria A/V va trebui sa inoveze pentru ambele situatii.


Mai exact, vom vedea aparitia unui numar mare de dispozitive de calitate, dar de dimensiuni mici si cel mai important, convenabile ca si pret, special proiectate pentru biroul de acasa. Un exemplu bun, este microfonul MV5C , de la Shure. In acelasi scop, inainte de Craciun, Crestron a anuntat solutia sa pentru conferinte audio desfasurate. Cheia va fi flexibilitatea.

Reintorcandu-ne la biroul traditional, ar fi placut sa credem ca lucrurile vor fi ca la normal, chiar si dupa infrangerea pandemiei. Realitatea este ca lumea va fi reticenta in contactul cu cat mai putine suprafete. O atentie sporita va merge catre sistemele de prezentare Wireless, dispozitivele BYOD si sistemele de desk booking (foarte importante pentru modelul hibrid, deoarece corporatiile care vor dori sa-si micsoreze spatiul de birouri, vor avea nevoie sa gestioneze ocupantii fiecarui birou).

Expansiunea aplicatiilor de video-conferinta

2020 a fost anul in care solutiile pentru conferintele video, au devenit mai mult decat niste unelte profesionale. In prezent,58% din toate intreprinderile le folosesc pentru operatiile zilnice. Zoom, creat ca un start-up in 2011, a devenit principalul actor in timpul pandemiei, iar alti giganti existenti precum Webex al Cisco, Microsoft Team sau Google Meet au furnizat sisteme de video-conferinta de ultima generatie, facilitand colaborarea de acasa la nivel global.

In acest an, este anuntata o continua expansiune a utilizarii lor, iar pentru producatorii din industria A/V, va insemna ca din ce in ce mai multi vor dori sa fabrice echipamente certificate de aceste aplicatii, usor integrabile intre ele, pentru a crea un ecosistem tehnologic ce adreseaza nevoia de flexibilitate a utilizatorului. Astfel, termeni ca Microsoft Teams Rooms sau Zoom Room, vor capata o dimensiune largita, cand veti putea alege in dispozitivele a zeci de producatori, pentru a utiliza facil aplicatia favorita.

Platformele de eLearning vor fi imbunatatite

Sectorul educational, a fost unul dintre cele mai avariate, COVID-19, afectand direct 1,6 miliarde de studenti. Si desi aceasta schimbare a stimulat inovatii incredibile, a si scos la iveala niste probleme majore. Din perspectiva infrastructurii, 430 de milioane de studenti nu au putut fi contactati, din cauza unei combinatii de lacune in tehnologie si politica guvernamentala. O alta problema a fost cea a formarii, deoarece a devenit usor vizibil, ca multi profesori au trebuit sa se adapteze la o noua metoda de predat, fara a avea o pregatire adecvata.

Ca si in cazul spatiilor de munca, educatia va urma cel mai probabil un sistem hibrid, ceea ce va insemna ca scolile si universitatile, vor continua sa-si concentreze resursele catre remodelarea materialelor existente in continuturi mai interactive si captivante pentru studenti. Ei au la dispozitie aplicatii de eLearning, sau LMS (Learning Management System), precum: Docebo, WiziQ sau Adobe Captivate. In 2021, vom vedea cel mai probabil aparitia si a altor aplicatii de acest tip si cu siguranta perfectionarea celor existente.

Iar cand vorbim de partea de hardware, este clar ca sistemele si aplicatiile pentru video conferinta vor fi in continuare folosite si implementate, ca si in celalte sectoare. Tablele interactive, probabil vor primi si mai multe imbunatatiri, pentru a se plia mai bine pe nevoile exacte din timpul unui curs virtual.

Telemedicina

Nu este o supriza, ca domeniul telemedicinei a explodat, mai multe institutii private si publice oferind servicii de apeluri video intre pacienti si doctori, diagnostice bazate pe inteligenta artificiala si monitorizare de la distanta. De asemenea si programarile normale la doctor s-au schimbat, pacientii primind o opinie informata despre simptome, fara sa fie fizic intr-un cabinet.

Pentru industria A/V, va insemna o crestere a cererilor de integrare pentru solutii de video-conferinta, monitorizare video (camere PTZ, sau videowall-uri integrate cu sisteme de monitorizare de la distanta, precum Omron Vital Sight) sau afisare digitala pentru programari si ghidare ( Sistemul Avansat de gestionare a pacientilor de la Sedco). O noutate, care va prinde amploare in acest an sunt si aplicatiile de vizualizari interactive 3D sau AR, exemple fiind platforma BioDigital , care vor veni in compania informatiilor transmise prin telemedicina.

Digital signage in comert

In ciuda pandemiei, afisarea digitala este in continuare una dintre cele mai promitatoare solutii A/V. Conform analizei IOTA, realizate de AVIXA anul trecut, acest segment va creste pana in 2025 cu peste 38 %. Joan Aixa, de la AV Magazine, trateaza comertul ca fiind principala oportunitate pentru digital signage. “In 2021, o sa vedem o abordare mai experimentala si personala, din partea brand-urilor, care se vor conentra catre o experienta mai expansiva pentru a scoate clientii din conveninta online-ului”.

Aceeasi idee este reiterata si de Laila Jensen, CCO al Zeta Display, care detaliaza digitalizarea ferestrelor unui magazin. “Eforturile vor fi concentrate pe capturarea atentiei trecatorilor. Urmand aceasta tendinta de cativa ani, am vazut tranzitia de la postere la ecrane interactive. Acestea vor functiona prin interactiunea pe baza de gesturi corporale sau prin integrarea cu aplicatii de realitate augumentata pentru a aduce produsele la viata sau pentru a incepe jocuri interactive.”


Intr-un interviu al AVNetwork cu mai multi specialisti din domeniu, Rich Ventura, vicepresedinte al Sony Electronics’ Imaging Products, scoate in evidenta faptul ca in acest an totusi afisarea digitala va suferi cateva schimbari. “Pentru a acomoda distantarea sociala, videowall-urile interactive vor creste in dimensiune.” De asemenea el remarca cresterea in popularitate al ecranelor de tip direct view LED (dvLED). “Datorita scaderii costurilor si cresterii eficientei, dvLED va fi folosit in aplicatiile, deobicei rezervate pentru videowall-urile LCD.”

Realitatea extinsa (VR/AR)

Emma Kolasinka, de la Moonraker VFX, contureaza importanta experientelor imersive AV, intr-o lume post-pandemica in care contactul fizic trebuie redus. Inainte de COVID, VR era metoda prin care se preconiza ca lumea muzeelor si a spectacolelor va fi revolutionata. Iar pe parcursul, carantinei, a fost o metoda buna de conectare cu aceste spatii. Dar cum seturile VR dezinfectate vor fi o provocare, ea preconizeaza ca realitatea augumentata (AR), va fi noua tendinta, prin faptul ca vin cu o solutie. De exemplu, prin folosirea propriilor dispozitive putem sa ne bucuram de a vedea spatii vechi reconstruite, prin adaugarea de straturi digitale.

Dar, acesta nu este singurul segment vizat, AR avand numeroase aplicatii, precum: mobile (pentru dispozitivele smartphone), industria automotiva, comert, pentru navigatie si chiar si pentru educatie. Un studiu mai in detaliu despre noile tendinte in 2021 pentru AR, se regasesc in articolul MobDev.


Sperantele pentru noul an

In final, am dori sa reiteram faptul, ca e greu de prezis cum se va desfasura anul 2021 pentru industria A/V, dar conform analizelor exista un consens catre o tranzitie usoara, soldata cu o rata de crestere de 7-8%, conform lui Sean Wargo, Director of Market Intelligence al Avixa.

Tot din cadrul Avixa, reiese o doza de optimism, din vorbele lui David Labuskes, CEO al acestei organizatii fundamentale in industria A/V. In cadrul unui interviu recent, acesta a insistat asupra importantei acestei industrii in refacerea economiei. “Avem produse si o poveste buna. Industria noastra ofera posibilitatea de a conecta oameni cu oameni in ideea unui proces de calitate de luare a deciziilor. De asemenea, se adreseaza nevoilor de agilitate, flexibilitate si de a lucra de oriunde. Anticipez o crestere continua, care va atrage capital din partea actorilor economici.”

Servicii
CONSULTANTA

PROIECTARE

INSTALARE

INTEGRARE CU ALTE SISTEME

MENTENANTA

SUPORT TEHNIC

  • Comunicat ELTEK privind situatia actuala


    Activitatea companiilor din grupul AVITECH continua la acelasi nivel de profesionalism si asiguram partenerii nostri ca respectam toate masurile de siguranta impuse de Ministerele Sanatatii si Afacerilor Interne.

  • Solutii de tip videowall pentru cladirea The Bridge II


    Proiectele The Bridge I si The Bridge II intaresc inca o data angajamentul ELTEK de a pune la dispozitia clientilor nostri cele mai inovatoare, eficiente si productive tehnologii si echipamente.

  • Viorel Biziru este noul partener al companiei ELTEK


    Viorel a absolvit Facultatea de Inginerie Electrica din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, are certificari PMP, CTS si o experienta de peste 15 ani in coordonarea unora dintre cele mai importante proiecte A/V.

  • ELTEK a devenit parte din AVITECH Group


    Viziunea companiei este de a deveni cel mai mare integrator de sisteme si furnizor de solutii cu expertiza in domeniile Audio, Vizual, Automatizari, IT&Comunicatii, din Romania si regiunea Balcanica.

  • Cel mai bun partener NEC pentru solutii Videowall


    Ca recunoastere a profesionalismului, la sfarsitul anului 2018, filiala NEC RBM ne-a conferit premiul pentru cel mai bun partener din regiune, in domeniul proiectarii si promovarii solutiilor de afisare de tip Videowall.

  • Va invitam sa ne vizitati la ISE 2019 Amsterdam


    Ca in fiecare an, va invitam sa ne vizitati in perioada 5-8 Februarie la Amsterdam, in standurile partenerilor nostri prezenti la Integrated Systems Europe 2019 pentru a va prezenta utimele tehnologii si solutii A/V.